Oud & Nieuw

De naam van de maand januari, is afgeleid van Janus, de Romeinse god uit de oudheid. Janus wordt in verband gebracht met verandering en vooruitgang en is meestal afgebeeld als een hoofd met 2 gezichten, een gezicht dat naar links kijkt (symbool voor het verleden) en een gezicht dat naar rechts kijkt (symbool naar de toekomst).

De jaarwisseling is een moment voor terugblik op het oude jaar om daarvan te leren en een moment van vooruitblik op het komende jaar om met nieuwe perspectieven te kunnen leven.

De jaarwisseling wordt dan ook in vele culturen gevierd met vrienden en of familie. Er wordt speciaal voedsel bereid en met behulp van veel vuur en geluid (vuurwerk) wordt de atmosfeer gereinigd van oude krachten zodat nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden.

Heb jij goede voornemens?

Nou ben ik zelf niet zo van de doelen stellen of goede voornemens met oud & nieuw, mijn doelen en voornemens stel ik liever wanneer mij dit uitkomt en niet perse met oud en nieuw.

Je kan wel van alles willen maar pas als je echt de noodzaak voor jezelf ervan inziet of een innerlijk verlangen ervaart, dan pas zul je in beweging komen. Daarnaast is er een gapende kloof tussen intentie en gedrag.  Een intentie is snel en vrij gemakkelijk te veranderen maar je gedrag veranderen vraagt behoorlijk wat inspanning.

Herken jij dit?

Vol goede moed besluit je dat je wens voor het nieuwe jaar, bijvoorbeeld meer sporten is, en daar dan ECHT voor te gaan. Hoe komt het dan toch dat het zo vaak gebeurt dat we niet voor elkaar kunnen krijgen wat we zeggen of willen?

We weten vaak alleen wat we niet willen en daar stop je dan al je tijd, moeite en energie in. Daarom is de eerste en belangrijkste stap vaststellen wat je WEL wilt.  Wat dat oplevert is dat je echt invloed hebt op wat er in je leven gebeurt. Niet in de zin dat je alles in de hand hebt maar je ervaart wel dat ook niet meer alles je zomaar overkomt. Je kunt gaan samenwerken met het leven. Je ervaart dat je in iedere situatie de regie kunt nemen.

Denk groot, want dit voornemen is iets waar jij blij van wordt en waar je passie bij voelt. Om een voornemen werkelijkheid te maken zul je er energie in moeten steken. Alleen een voornemen of doel hebben is niet genoeg reden om in beweging te komen. Je zult jezelf af moeten vragen wat het je allemaal gaat opleveren als je jouw doel tot leven wekt. Daarom is het nemen van een beslissing  dat je je committeert aan je doel en je te verbinden aan dat doel zo belangrijk want dan pas ontstaat er meer focus.

Het hele proces moet je zien als een reis, het gaat uiteindelijk niet om de bestemming maar om de reis ernaar toe. Het hele leven ben je onderweg naar uiteindelijk dood gaan. Je kunt onderweg maar beter genieten van de reis. En dat geldt ook voor de reis naar je doel of voornemen. Geniet van de kleine stapjes, de kleine overwinningen en de groei die je doormaakt.

Ik kijk in ieder geval op een goed jaar terug  waarin ik mijn doel heb  gerealiseerd zoals deze website maken en mijn yogalessen uitbreiden.

“Zaai een gedachte en oogst een daad; zaai een daad en oogst een gewoonte; zaai een gewoonte en je oogst een karakter; zaai een karakter en je oogst een bestemming”.