“een Yogales voor kleuters en middenbouwkindjes”

Giechelend komen ze de zaal in. Moet ik mijn schoenen uittrekken juf? Ze weten niet zo goed wat deze yogales gaat brengen. Een paar kindjes weten het wel en laten mij prachtige yogaposes zien. Een meisje met dromerige ogen wappert haar armen als zwanenvleugels omhoog en kijkt trots als een pauw.. eh.. zwaan..

Ik begin altijd met een visualisatieoefening zodat ze zich bewust worden van hun lichaam, de energie zakt en je ziet gelijk wat meer rust waardoor de ademhaling lager wordt. Ik lees uit mijn favoriete boek van Toon Tellegen, het dierenrijk. Het verhaaltje gaat over een doosje waar herinneringen en fijne ervaringen opgeborgen zitten , en als je het opent, komen de herinneringen uit het doosje en worden levendig, je beleeft het als het ware opnieuw. Ik zet tijdens het lezen een houten schatkistje op de grond naast de brandende wierookstok. De kinderen kijken met grote ogen ernaar, de verbeelding wordt steeds groter…

Na de opwarmingsoefeningen waarin we het hele lichaam wakker schudden leg ik een steen op hun buik. “Kijk maar naar de steen onder je navel”, adem er maar naartoe, je ziet de steen op en neer gaan. Daarna laat ik ze een voor een bij mij komen. In mijn schatkistdoosje ligt een schitterende steen. Ik fluister en laat het geheim in het doosje zien door het doosje te openen, ze kijken verwonderd naar de steen. Daarna een korte tekenopdracht, wat zag je precies in dat doosje? Iedereen kijkt naar elkaars tekening. Maar juf, hoe kan dat nou? We hebben allemaal hetzelfde gezien, en iedereen heeft iets anders getekend? Daarna is het tijd voor de yogaoefeningen en sluiten we af met een liggende ontspanningsoefening waarbij ze luisteren naar mijn stem. Ik zie velen gapen en loom worden, de ontspanning is gekomen. Wat fijn dat we allemaal anders zijn en dus ook door een andere bril als het ware kijken. Daar kun je ze al op jonge leeftijd op attenderen. Een van de jongens komt na de les naar me toe; “coole les juf, ik dacht dat we alleen maar oefeningen gingen doen en dat je heel lenig moest zijn, maar dat is helemaal niet zo!”

Kom jij ook samen met je kind een OuderKindyogales volgen?

Yogales geeft verbinding!

Wanneer?

Op zondag 17 oktober 2021

Tijd?

van 10 tot 11 uur, 4-6 jr

van 12 tot 13 uur, 7-12 jr

Kosten?

30 euro per stel, incl thee en lekkers.

Waar?

Kleverpark Yogastudio, Santpoorterstraat 31 Haarlem

Opgeven?

Maartje.nijkamp@icloud.com/06-14683978/www.yogainnsaei.org