Leeg en stil zijn

Dat is zo fijn van op vakantie gaan, even weg uit je gewone leven. Of je nou de berg aan het beklimmen bent of dobbert in de zee op je luchtbedje, het even niks doen, de rust en de ruimte, het hier en nu, verder niks, waarom doe ik dit toch niet vaker?

In het dagelijkse leven en zeker in de Coronatijd barst het van de prikkels en er is zoveel bij te houden. De hele dag lig je aan een “informatie infuus”. Na het thuiswerk via Zoom, nog even je mailtjes checken, journaal kijken, je favoriete serie downloaden, je appjes beantwoorden en je vrienden of familie via de telefoon spreken. Het is een hele kunst om al die informatie tot je te nemen en te ordenen. We zitten boven op het nieuws en je weet precies, en zeker in deze tijd wat er wereldwijd gebeurt via Facebook, twitter, LinkedIn, wat je bezighoudt en wat je raakt kun je meteen weer met hen delen.

Je doorloopt een heel scala aan emoties die worden getriggerd door wat je ziet, hoort. En wat heb je nu eigenlijk echt gedaan als je ’s avonds alle apparatuur uitschakelt? Pure gewenning informatie opslurpen.

Je bent als mens net een akker. Je kunt niet constant de vruchten van het elektronische tijdperk plukken en informatie blijven oogsten zonder de grond, je energiebron uit te putten. Het is nodig om even braak te liggen. Een tijdje stil en leeg zijn. Zo maak je de grond vruchtbaar en ontvankelijk voor verse, gezonde voeding.

Daarmee hebben we als mens weestand tegen stil zijn, het denkende deel van ons kent dit niet goed en is bang buitenspel gezet te worden. Is het niet saai om niks te weten? Mis je dan niet van alles? Vinden ze je niet dom als je niet constant op de hoogte bent? Of asociaal als ik niet gelijk reageer op de mail, app? En dan nog de angst die er op je af komt, als je jezelf even “uitplugt” en stil wordt, dan komen er misschien wel dingen diep in jezelf aan het woord die je liever niet hoort…

Door yoga leer je de plek in jezelf te vinden, je hoofd leeg te maken en je te concentreren op je ademhaling. Door vaker naar binnen te keren kom je er steeds gemakkelijker en word je minder een speelbal van je eigen emoties.

In ieder mens, in het midden van het midden van het midden, ligt een punt van waaruit jij het leven bekijkt. Het is je basis. Het kan niet uit elkaar vallen, verwarringen hebben. Je hebt er geen vat op en het wil langzaam groeien in het omhullen van het leven. Het is je punt onder je navel. Als je aandacht geeft aan dat punt via yoga, groeit er steeds een klein laagje op dit pareltje. Het pareltje waar je ziel aan de werkelijkheid gekoppeld zit. Je basis.

In deze Coronatijd hebben we dit zo nodig om bij jezelf te blijven door de waan van de dag! De beste ideeën en de mooiste gedachten komen niet terwijl je “ingeplugd” bent in de informatiestroom. Die duiken juist op als je er even afstand van hebt genomen. Zoals kinderen die aan het spelen zijn, op vanzelf de meeste creatieve en fantasievolle ideeën komen. Die hebben ze niet opgezocht op internet, die ontstaan gewoon. En het stelt je in staat om beter te voelen wat belangrijk voor je is, welke informatie je aandacht waard is en welke niet en hoe je er werkelijk voor je omgeving kunt zijn.

Wil je yoga Nidra beleven of een andere vorm van yoga, prive bij je thuis of andere vormen? Check dan even mijn website, www.yogainnsaei.org.