Kafka en de pop

Ik las een prachtig verhaal, dat ik graag met jullie wil delen…

Kennen jullie Kafka de  Duitstalige schrijver? Hij schreef romans over de bureaucratie en onpersoonlijke maatschappij, zijn werk had na zijn dood een grote invloed op de Westerse literatuur.

Maar goed, nu het verhaal…

De bekende schrijver Franz Kafka heeft niet meer lang te leven, in zijn laatste jaren wandelt hij vaak samen met zijn geliefde Dora in zijn favoriete park. Op een dag komen ze een klein meisje tegen. Ze zit op een bankje hartverscheurend te huilen.

Kafka vraagt haar wat er aan de hand is en snikkend vertelt ze hem dat ze haar pop verloren is. Kafka kijkt haar even aan en zegt dan:

 “Jouw pop is op reis gegaan!”

“Hoe weet je dat?”vraagt het meisje. “Nou dat stond in haar brief.”

“Welke brief?”vraagt het meisje ongelovig.

“Ik heb hem niet bij me, maar ik kan haar brief morgen wel meenemen.”

Kafka gaat thuis gelijk aan zijn bureau zitten om de brief te schrijven. Serieus en ingespannen, alsof hij bezig is aan een nieuw boek.

De volgende dag haast Kafka zich naar het park om de brief aan het meisje te overhandigen. Samen lezen ze de brief.

Het spijt de pop echt, maar ze is het zat geworden om maar steeds dezelfde mensen te zien. Ze wil naar andere landen, nieuwe vrienden maken. Ze houdt wel van het meisje maar wil op avontuur. Maar…, zo belooft de pop in de brief, ze zal haar elke dag schrijven en vertellen over haar avonturen.

Het meisje ontvangt een lange periode de brieven van de pop en leest ze in het park.

Na een tijdje kocht Kafka een nieuwe pop om het vervolgens aan het meisje te geven.

 “Het ziet er helemaal niet uit als mijn pop,”zegt het meisje.

Kafka overhandigde haar nog een brief waarin de pop schreef:

 “Mijn reizen hebben mij veranderd. “

Het kleine meisje omhelsde de nieuwe pop en bracht haar gelukkig thuis. Vele jaren later vond het inmiddels volwassen meisje een brief in de pop. In de brief ondertekend door Kafka werd geschreven:

Alles waar je van houdt zal waarschijnlijk verloren gaan, maar uiteindelijk zal de liefde op een andere manier terugkeren.”

***

(voor meer info over mijn privélessen bij jou thuis, ga dan even naar mijn website, www.yogainnsaei.org en boek een les!)