Heb jij dat ook?

Heb je je ooit wel eens zo naar gevoeld of zoveel fysieke pijn ervaren dat je je niet meer weet wat je met jezelf aan moest? Zo erg dat het je geest non stop bezig hield?

 We gaan kijken hoe we een meditatie kunnen inzetten om met pijn om te gaan en hoe je de meditatie kunt gebruiken om de pijn en ongemak te veranderen.

Als we pijn ervaren in ons leven, voelen we ons vaak alleen, alsof de hele wereld om ons heen gewoon doordraait zonder zich om ons te bekommeren, of alsof we de enige persoon zijn die zich op dat moment zo voelt. Het wil niet zeggen dat we de pijn die we voelen moeten bagatelliseren, maar het zou misschien wel kunnen helpen om te beseffen dat er op dat moment zo’n 10 tallen miljoenen mensen op aarde rondlopen met een vergelijkbaar gevoel. En doordat in te zien voelen we ons minder geïsoleerd. Er bestaat een idee dat het niet mijn pijn en jouw pijn is, het is onze pijn. En zo geldt dat ook voor mijn geluk of jouw geluk, het is ons geluk.

En natuurlijk wanneer je pijn of ongemak voelt en je maakt je daar druk om, dan is het absoluut belangrijk dat je naar een fysio gaat of huisarts.

Maar…. als je door de bril van meditatie kijkt, kunnen we onze benadering van pijn wel veranderen. We kunnen onze relatie tot pijn veranderen, we kunnen de weerstand loslaten zodat we minder stress in onze geest ervaren. En na verloop van tijd kun je merken dat je heel anders tegen pijn aankijkt.

Hoe ervaren we pijn, wat gebeurt er daadwerkelijk in ons brein?

Pijn bestaat uit twee delen. Je hebt de lichamelijke sensatie, het tintelende of brandende gevoel. En dan heb je de andere, de OH IK VIND DIT NIET LEUK HOU ERMEE OP, WAAROM IK?, reactie.

 Ze zitten in 2 verschillende delen van ons brein. En het zijn 2 zelfstandige delen, daarom kunnen 2 mensen dezelfde fysieke pijnsensatie ervaren, maar er toch totaal verschillend op reageren.

Mindfulness, maakt ons bewust van de zintuigelijke ervaring van het moment, zonder te oordelen. Dus als je een hersenscan zou doen met 2 mensen die pijn ervaren, waarvan 1 mindfulness doet en de ander niet, zien we letterlijk 2 totaal verschillende reacties.

Bij iemand die niet mediteert, wordt het oordelende en controlerende deel van het brein actief, en wordt het zintuigelijke deel uitgeschakeld.

 Maar bij iemand die mindful leeft, wordt het zintuigelijke deel actief en wordt het oordelende deel uitgeschakeld.

Dus de scans laten zien dat het met mindfulness mogelijk is om de pijn te erkennen maar zonder het lijden dat het zo ondragelijk maakt.

Met de lichaamsscan die je altijd kan toepassen, breng je je geest en lichaam samen. Je komt langs gebieden die prettig voelen maar ook langs gebieden die onprettig voelen. Het gaat er niet om dat je dat gevoel verandert en het ongemak tegenhoudt. Maar dat je er comfortabel bij voelt.

Als je dit regelmatig oefent verlicht je niet alleen de opgebouwde spanning in je lichaam en geest, maar kun je zelfs op den duur anders tegen pijn aankijken.

Wil je een ingesproken lichaamsscan gratis ontvangen? Mail me dan even!

www.yogainnsaei.org