Uitgelicht

Leeg en stil zijn

Dat is zo fijn van op vakantie gaan, even weg uit je gewone leven. Of je nou de berg aan het beklimmen bent of dobbert in de zee op je luchtbedje, het even niks doen, de rust en de ruimte, het hier en nu, verder niks, waarom doe ik dit toch niet vaker?

In het dagelijkse leven en zeker in de Coronatijd barst het van de prikkels en er is zoveel bij te houden. De hele dag lig je aan een “informatie infuus”. Na het thuiswerk via Zoom, nog even je mailtjes checken, journaal kijken, je favoriete serie downloaden, je appjes beantwoorden en je vrienden of familie via de telefoon spreken. Het is een hele kunst om al die informatie tot je te nemen en te ordenen. We zitten boven op het nieuws en je weet precies, en zeker in deze tijd wat er wereldwijd gebeurt via Facebook, twitter, LinkedIn, wat je bezighoudt en wat je raakt kun je meteen weer met hen delen.

Je doorloopt een heel scala aan emoties die worden getriggerd door wat je ziet, hoort. En wat heb je nu eigenlijk echt gedaan als je ’s avonds alle apparatuur uitschakelt? Pure gewenning informatie opslurpen.

Je bent als mens net een akker. Je kunt niet constant de vruchten van het elektronische tijdperk plukken en informatie blijven oogsten zonder de grond, je energiebron uit te putten. Het is nodig om even braak te liggen. Een tijdje stil en leeg zijn. Zo maak je de grond vruchtbaar en ontvankelijk voor verse, gezonde voeding.

Daarmee hebben we als mens weestand tegen stil zijn, het denkende deel van ons kent dit niet goed en is bang buitenspel gezet te worden. Is het niet saai om niks te weten? Mis je dan niet van alles? Vinden ze je niet dom als je niet constant op de hoogte bent? Of asociaal als ik niet gelijk reageer op de mail, app? En dan nog de angst die er op je af komt, als je jezelf even “uitplugt” en stil wordt, dan komen er misschien wel dingen diep in jezelf aan het woord die je liever niet hoort…

Door yoga leer je de plek in jezelf te vinden, je hoofd leeg te maken en je te concentreren op je ademhaling. Door vaker naar binnen te keren kom je er steeds gemakkelijker en word je minder een speelbal van je eigen emoties.

In ieder mens, in het midden van het midden van het midden, ligt een punt van waaruit jij het leven bekijkt. Het is je basis. Het kan niet uit elkaar vallen, verwarringen hebben. Je hebt er geen vat op en het wil langzaam groeien in het omhullen van het leven. Het is je punt onder je navel. Als je aandacht geeft aan dat punt via yoga, groeit er steeds een klein laagje op dit pareltje. Het pareltje waar je ziel aan de werkelijkheid gekoppeld zit. Je basis.

In deze Coronatijd hebben we dit zo nodig om bij jezelf te blijven door de waan van de dag! De beste ideeën en de mooiste gedachten komen niet terwijl je “ingeplugd” bent in de informatiestroom. Die duiken juist op als je er even afstand van hebt genomen. Zoals kinderen die aan het spelen zijn, op vanzelf de meeste creatieve en fantasievolle ideeën komen. Die hebben ze niet opgezocht op internet, die ontstaan gewoon. En het stelt je in staat om beter te voelen wat belangrijk voor je is, welke informatie je aandacht waard is en welke niet en hoe je er werkelijk voor je omgeving kunt zijn.

Wil je yoga Nidra beleven of een andere vorm van yoga, prive bij je thuis of andere vormen? Check dan even mijn website, www.yogainnsaei.org.

Mindful Wandelen

Wat houdt Mindful wandelen in?

Wandelend op zoek naar jezelf kan je helpen om rust te vinden d.m.v. ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, wandelen in stilte en reflectie.

Ons leven is druk. Er wordt veel van je gevraagd. Maar hoe blijf je in dit drukke leven goed voor jezelf zorgen en in het hier en nu te blijven zonder dat je gedachten weer alle kanten opwaaien? Hoe kom je echt in je lichaam en wat geeft je lichaam aan?

Na deze wandelingen ben je beter in staat om je leven in balans te brengen. Het doel is om weer terug in je eigen kracht te komen of deze te verstevigen. Voorop staat jouw zelfzorg en het vergroten van jouw eigen draagkracht.

De opbouw van Mindful wandelen

We starten met een groepssessie of 1 op 1 sessie waarin ieder zijn eigen doel meeneemt tijdens het wandelen

Vervolgens doen we ontspanningsoefeningen om het lichaam op te warmen

We richten ons op de zintuigen, ruiken, zien, horen, voelen door ze te openen en de aandacht erop te richten

Daarna gaan we wandelen om vervolgens naar de stiltewandeling toe te werken

De wandeling wordt afgewisseld met mindfulness oefeningen, mediatie of ademhalingsoefeningen 

Na het wandelen sluiten we af met reflectie 

Doel

-Het fysieke lichaam tot rust laten 

-De ademhaling tot rust laten komen

-Het denken tot rust laten komen

-Op zoek naar jezelf in de natuur 

Dag en tijd

Op dit moment geef ik op mijn werk als therapeut wandelcoaching.  Wel kun je op aanvraag 1 op 1 of  met je eigen groepje boeken.

Duur: 2,5 uur

Kosten

20 euro per wandeling vanaf 5 deelnemers

30 euro per wandeling, 1 deelnemer

Geef je op via maartje.nijkamp@icloud.com of vul het aanmeldingsformulier in, aanmelden voor lessen/workshops op de homepagina.

OORDELEN

Dit verhaal vond ik prachtig, ik vertel het graag aan mijn yogaleerlingen en dan praten we er een tijdje over. Daarna vraag ik aan ze, een ding te onthouden.

-weet je het of denk je het?

Een jongen van negen jaar vraagt aan zijn vader; wat moet ik doen om gelukkig te zijn? Zijn vader zegt: kom pak je rugzak en de ezel we gaan 4 dagen op reis.

Op dag 1 zit de zoon met zijn rugzak op de ezel. De vader loopt naast hen met zijn eigen rugzak op zijn rug. De mensen die hen voorbij zien komen, zeggen tegen elkaar; wat heeft die zoon een gebrek aan respect voor zijn vader!, zo klein is hij niet meer en hij gaat op de ezel zitten, terwijl zijn vader de jongste niet meer is, belachelijk..

Op dag 2 zit de vader met rugzak op de ezel en de zoon loopt er rustig naast. Wederom wordt over hen gesproken. Wat een ontaarde vader, hij vindt zijn comfort en gerief belangrijker dan dat van zijn zoon. Bovendien is de vader nog niet zo oud en het zoontje is nog maar een klein ventje…

Op dag 3 gaan zowel de vader als zoon met bepakking op de ezel zitten. Wat een egoïsten en dierenbeulen! Hoe kunnen ze dat doen? Dat zouden wij nooit doen…

Op dag 4 lopen zowel de vader als zoon met hun bagage naast de ezel. En weer praten de mensen over hen; die twee snappen de essentie van een ezel niet. Wat een stelletje idioten dat ze geen gebruik maken van de ezel…Bij thuiskomst vraagt de vader aan zijn zoon; heb je een antwoord op je vraag gekregen? De zoon knikt.

Om geluk en tevredenheid te ervaren is het zinvol dat je zelf betekenis geeft aan een situatie, ongeacht wat de ander daarvan zal vinden en natuurlijk binnen de grenzen van de wet en de redelijkheid. Iedereen heeft immers wel ergens een mening over. Vaak is dat zonder dat we de achtergronden kennen of überhaupt de situatie begrijpen.

Je geeft betekenis aan je leven door zoveel mogelijk te handelen volgens waarden en normen die voor jou belangrijk zijn.

Door te leven volgens je eigen waarden voorkom je dat je een stuiterbal wordt, die overal en nergens door iedereen en alles heen wordt geslingerd.

Je hebt immers een kompas waarop je kunt varen. Het geeft jou richting ongeacht hoe je omgeving je gevraagd of ongevraagd adviseert. Dat zorgt voor houvast en rust.

De zoon uit het verhaal kwam tot het besef dat JA zeggen tegen de realiteit hem het krachtigst maakt. Iemand heeft altijd wel een oordeel over je dat is de realiteit en die gaat niet veranderen, hoe hard je je daar ook tegen verzet.

Overgave aan wat onvermijdelijk is, geeft je kracht en dus geluk.

Heb jij dat ook?

Heb je je ooit wel eens zo naar gevoeld of zoveel fysieke pijn ervaren dat je je niet meer weet wat je met jezelf aan moest? Zo erg dat het je geest non stop bezig hield?

 We gaan kijken hoe we een meditatie kunnen inzetten om met pijn om te gaan en hoe je de meditatie kunt gebruiken om de pijn en ongemak te veranderen.

Als we pijn ervaren in ons leven, voelen we ons vaak alleen, alsof de hele wereld om ons heen gewoon doordraait zonder zich om ons te bekommeren, of alsof we de enige persoon zijn die zich op dat moment zo voelt. Het wil niet zeggen dat we de pijn die we voelen moeten bagatelliseren, maar het zou misschien wel kunnen helpen om te beseffen dat er op dat moment zo’n 10 tallen miljoenen mensen op aarde rondlopen met een vergelijkbaar gevoel. En doordat in te zien voelen we ons minder geïsoleerd. Er bestaat een idee dat het niet mijn pijn en jouw pijn is, het is onze pijn. En zo geldt dat ook voor mijn geluk of jouw geluk, het is ons geluk.

En natuurlijk wanneer je pijn of ongemak voelt en je maakt je daar druk om, dan is het absoluut belangrijk dat je naar een fysio gaat of huisarts.

Maar…. als je door de bril van meditatie kijkt, kunnen we onze benadering van pijn wel veranderen. We kunnen onze relatie tot pijn veranderen, we kunnen de weerstand loslaten zodat we minder stress in onze geest ervaren. En na verloop van tijd kun je merken dat je heel anders tegen pijn aankijkt.

Hoe ervaren we pijn, wat gebeurt er daadwerkelijk in ons brein?

Pijn bestaat uit twee delen. Je hebt de lichamelijke sensatie, het tintelende of brandende gevoel. En dan heb je de andere, de OH IK VIND DIT NIET LEUK HOU ERMEE OP, WAAROM IK?, reactie.

 Ze zitten in 2 verschillende delen van ons brein. En het zijn 2 zelfstandige delen, daarom kunnen 2 mensen dezelfde fysieke pijnsensatie ervaren, maar er toch totaal verschillend op reageren.

Mindfulness, maakt ons bewust van de zintuigelijke ervaring van het moment, zonder te oordelen. Dus als je een hersenscan zou doen met 2 mensen die pijn ervaren, waarvan 1 mindfulness doet en de ander niet, zien we letterlijk 2 totaal verschillende reacties.

Bij iemand die niet mediteert, wordt het oordelende en controlerende deel van het brein actief, en wordt het zintuigelijke deel uitgeschakeld.

 Maar bij iemand die mindful leeft, wordt het zintuigelijke deel actief en wordt het oordelende deel uitgeschakeld.

Dus de scans laten zien dat het met mindfulness mogelijk is om de pijn te erkennen maar zonder het lijden dat het zo ondragelijk maakt.

Met de lichaamsscan die je altijd kan toepassen, breng je je geest en lichaam samen. Je komt langs gebieden die prettig voelen maar ook langs gebieden die onprettig voelen. Het gaat er niet om dat je dat gevoel verandert en het ongemak tegenhoudt. Maar dat je er comfortabel bij voelt.

Als je dit regelmatig oefent verlicht je niet alleen de opgebouwde spanning in je lichaam en geest, maar kun je zelfs op den duur anders tegen pijn aankijken.

Wil je een ingesproken lichaamsscan gratis ontvangen? Mail me dan even!

www.yogainnsaei.org

A.S. ZONDAG OUDER & KIND YOGA

Geef je op voor a.s. zondag Ouder & Kind yoga. Creatieve opdrachten, visualisaties, ademhaling en oefeningen. Sluiten jullie aan om de verbinding te voelen?

zondag 15 mei van 10.30-12.00 uur, Yogastudio Kleverpark, Santpoorterstraat 31 Haarlem, 25 euro per stel, vanaf 4 jaar. Via mail: maartje.nijkamp@icloud.com, www.yogainnsaei.org.

Ouder & Kind Yoga

*hoe kijk jij naar de ouder en de ouder naar jou?

*wat voel jij van binnen?

*hoe gaan we de stilte opzoeken?

*wat is stilte eigenlijk?

In een kring kijken we naar elkaar. Vandaag gaan we echt contact met elkaar maken waarin woorden er even niet zoveel toe doen.

Het zijn niet alleen maar yogaoefeningen maar er is ook ruimte voor ademhaling, visualisaties en creatieve opdrachten.

Dit soort momenten vergeet je soms in jullie drukke dagelijkse bestaan. Even geen telefoon, games, tiktok, maar ruimte om elkaar te ontdekken…

Sluiten jullie aan om de verbinding te voelen?

Wanneer? Lazy Sunday’s, 15 mei, 19 juni (speciale Vaderdag editie), 10 juli

Tijd? 10.30-12.00 uur

Waar? Kleverpark Yoga Studio, Santpoorterstraat 31 Haarlem

Kosten? 25 euro per stel, elk extra kind 7,50

Vanaf 4 jaar, bij veel aanmeldingen maken we groepen op leeftijd.

Aanmelden? maartje.nijkamp@icloud.com

“een Yogales voor kleuters en middenbouwkindjes”

Giechelend komen ze de zaal in. Moet ik mijn schoenen uittrekken juf? Ze weten niet zo goed wat deze yogales gaat brengen. Een paar kindjes weten het wel en laten mij prachtige yogaposes zien. Een meisje met dromerige ogen wappert haar armen als zwanenvleugels omhoog en kijkt trots als een pauw.. eh.. zwaan..

Ik begin altijd met een visualisatieoefening zodat ze zich bewust worden van hun lichaam, de energie zakt en je ziet gelijk wat meer rust waardoor de ademhaling lager wordt. Ik lees uit mijn favoriete boek van Toon Tellegen, het dierenrijk. Het verhaaltje gaat over een doosje waar herinneringen en fijne ervaringen opgeborgen zitten , en als je het opent, komen de herinneringen uit het doosje en worden levendig, je beleeft het als het ware opnieuw. Ik zet tijdens het lezen een houten schatkistje op de grond naast de brandende wierookstok. De kinderen kijken met grote ogen ernaar, de verbeelding wordt steeds groter…

Na de opwarmingsoefeningen waarin we het hele lichaam wakker schudden leg ik een steen op hun buik. “Kijk maar naar de steen onder je navel”, adem er maar naartoe, je ziet de steen op en neer gaan. Daarna laat ik ze een voor een bij mij komen. In mijn schatkistdoosje ligt een schitterende steen. Ik fluister en laat het geheim in het doosje zien door het doosje te openen, ze kijken verwonderd naar de steen. Daarna een korte tekenopdracht, wat zag je precies in dat doosje? Iedereen kijkt naar elkaars tekening. Maar juf, hoe kan dat nou? We hebben allemaal hetzelfde gezien, en iedereen heeft iets anders getekend? Daarna is het tijd voor de yogaoefeningen en sluiten we af met een liggende ontspanningsoefening waarbij ze luisteren naar mijn stem. Ik zie velen gapen en loom worden, de ontspanning is gekomen. Wat fijn dat we allemaal anders zijn en dus ook door een andere bril als het ware kijken. Daar kun je ze al op jonge leeftijd op attenderen. Een van de jongens komt na de les naar me toe; “coole les juf, ik dacht dat we alleen maar oefeningen gingen doen en dat je heel lenig moest zijn, maar dat is helemaal niet zo!”

Kom jij ook samen met je kind een OuderKindyogales volgen?

Yogales geeft verbinding!

Wanneer?

Op zondag 17 oktober 2021

Tijd?

van 10 tot 11 uur, 4-6 jr

van 12 tot 13 uur, 7-12 jr

Kosten?

30 euro per stel, incl thee en lekkers.

Waar?

Kleverpark Yogastudio, Santpoorterstraat 31 Haarlem

Opgeven?

Maartje.nijkamp@icloud.com/06-14683978/www.yogainnsaei.org

Meditatie voor fysieke pijn

Heb je je ooit wel eens zo naar gevoeld of zoveel fysieke pijn ervaren dat je je niet meer weet wat je met jezelf aan moest? Zo erg dat het je geest non stop bezig hield? We gaan kijken hoe we een meditatie kunnen inzetten om met pijn om te gaan en hoe je de meditatie kunt gebruiken om de pijn en ongemak te veranderen.

Als we pijn ervaren in ons leven, voelen we ons vaak alleen, alsof de hele wereld om ons heen gewoon doordraait zonder zich om ons te bekommeren, alsof we de enige persoon zijn die zich op dat moment zo voelt. Het wil niet zeggen dat we de pijn die we voelen moeten bagatelliseren, maar het zou misschien wel kunnen helpen om te beseffen dat er op dat moment zo’n 10 tallen miljoenen mensen op aarde rondlopen met een vergelijkbaar gevoel. En doordat in te zien voelen we ons minder geïsoleerd.

En natuurlijk wanneer je pijn of ongemak voelt en je maakt je daar druk om, dan is het absoluut belangrijk dat je naar een fysio of huisarts gaat.

Maar als je door de bril van meditatie kijkt, kunnen we onze benadering van pijn wel veranderen. We kunnen onze relatie tot pijn veranderen, we kunnen de weerstand loslaten zodat we minder stress in onze geest ervaren. En na verloop van tijd kun je merken dat je heel anders tegen pijn aankijkt.

Hoe ervaren we pijn, wat gebeurt er daadwerkelijk in ons brein?

Pijn bestaat uit twee delen. Je hebt de lichamelijke sensatie, het tintelende of brandende gevoel. En dan heb je de andere, de OH IK VIND DIT NIET LEUK, HOU ERMEE OP, WAAROM IK? deel.

 Ze zitten in 2 verschillende delen van ons brein. En het zijn 2 zelfstandige delen, daarom kunnen 2 mensen dezelfde fysieke pijnsensatie ervaren, maar er toch totaal verschillend op reageren.

Mindfulness, maakt ons bewust van de zintuigelijke ervaring van het moment, zonder te oordelen. Dus als je een hersenscan zou doen met 2 mensen die pijn ervaren, waarvan 1 mindfulness doet en de ander niet, zien we letterlijk 2 totaal verschillende reacties.

Bij iemand die niet mediteert, wordt het oordelende en controlerende deel van het brein actief, en wordt het zintuigelijke deel uitgeschakeld.

 Maar bij iemand die mindful leeft, wordt het zintuigelijke deel actief en wordt het oordelende deel uitgeschakeld.

Dus de scans laten zien dat het met mindfulness mogelijk is om de pijn te erkennen maar zonder het lijden dat het zo ondragelijk maakt.

Met de lichaamsscan die je altijd kan toepassen, breng je je geest en lichaam samen. Je komt langs gebieden die prettig voelen maar ook langs gebieden die onprettig voelen. Het gaat er niet om dat je dat gevoel verandert en het ongemak tegenhoudt. Maar dat je er comfortabel bij voelt.

Als je dit regelmatig oefent verlicht je niet alleen de opgebouwde spanning in je lichaam en geest, maar kun je zelfs op den duur anders tegen pijn aankijken.

Wil je een ingesproken lichaamsscan gratis ontvangen? Mail me dan even!

www.yogainnsaei.org

Ouder & Kind Yoga vanaf 4 jaar

Samen yoga beoefenen zorgt voor verbinding. Naast yogahoudingen is er ruimte voor visuele, creatieve opdrachten en mindfulness. Vanaf 4 jaar.

Data en tijden

Op dit moment geef ik geen lessen. Wel start ik in oktober 2023 weer met een reeks yoga lessen. Je kunt je alvast opgeven dan plaats ik je op de wachtlijst. Locatie Yogastudio Kleverpark, Santpoorterstraat 31 Haarlem. (op mijn site, meer info over de locatie).

Kosten

€ 25 per stel inclusief thee en lekkers. Elk extra kind 7,50

Leeftijd: vanaf 4 jaar, bij meer aanmeldingen maken we groepen op leeftijd.

Aanmelden: maartje.nijkamp@icloud.com of via inschrijvingsformulier op de website.

Yoga Nidra

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.
Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.
Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat. 1 uur Yoga Nidra kan voelen als 4 uur slaap.

De opbouw van Yoga Nidra

Allereerst beginnen we met een korte ontspannende reeks ademhalings- en bewustzijnsoefeningen: je wordt je bewust van de ruimte waar je bent en waar je lichaam zich bevindt.
Hierna zet je je intentie voor de meditatie: De Sankalpa. Een Sankalpa is een korte positieve intentie die zich richt op een probleem dat je wilt oplossen.
Vervolgens begint de het roteren van het bewustzijn door het lichaam. Het lijkt op de bodyscan uit Mindfulness, maar is anders van aard.
De begeleidende stem gaat het lichaam van voor naar achter en van links naar rechts af. Wanneer er een lichaamsdeel genoemd wordt, dien je het je voor te stellen en/of je bewust zijn er naar toe te brengen.
Hierna begint het ademwerk.

Data en tijden

Op het moment zitten mijn groepen vol, wel kun je op aanvraag 1 op 1, of eigen groepjes boeken in Yogastudio Kleverpark Haarlem of bij je thuis/natuur. Dit kan ook met jouw eigen aangevraagde groepje. Data en tijden in overleg.

Locatie ingehuurd; Yogastudio Kleverpark Haarlem, Santpoorterstraat 31

(op mijn site, meer info over de locatie)

Kosten

€ 15,00 per les p.p 1 op 1 of je eigen groepje vanaf 5 personen € 10,00 per les p.p. bij jou thuis op mooie plek in de natuur

€ 40,00 per losse les van 1 op 1 in door mij gehuurde locatie, met je eigen groepje vanaf

5 deelnemers komt er € 10,- p.p bij

*uiteraard neem ik yogamatten en andere props mee

Geef je op via maartje.nijkamp@icloud.com of vul het aanmeldingsformulier in, aanmelden voor lessen/workshops op de homepagina.


Yoga voor Jongeren van 15-18 jaar

Persoonlijke ontwikkeling, eigen keuzes maken en het vinden van een eigen weg. Op deze leeftijd vinden er veel veranderingen plaats in geest en lichaam. Soms vergeet je even stil te staan bij wat je nodig hebt.
Vooraf als daar behoefte aan is, is er een gesprek met jou waar je naartoe wil werken.

Dit kan bijv. zijn:

  • verhogen focus en concentratie
  • stress verminderen
  • je minder laten leiden door je emoties
  • of gewoon lenig en soepel worden

De opbouw

Allereerst beginnen we met een korte ontspannende reeks ademhalings- en bewustzijnsoefeningen: je word je bewust van de ruimte waar je bent en waar je lichaam zich bevind.
Hierna zet je je intentie voor een verhaal met een thema of gespreksonderwerp.
Vervolgens gaan we individueel aan de slag in de groep met de gerichte yogaoefeningen, dus voor elke jongeren op maat.
Daarna is er ruimte voor creatieve opdrachten of mindfulness.
En we sluiten af met ontspanningsoefeningen.

Dag en tijd

Op dit moment geef ik alleen les op de Rudolf Steiner college in Haarlem klas 7 en 8. Wel kan je opgeven dan kom je op een wachtlijst te staan.

Kosten

€ 10 per les (minimaal 20 afnemen). Jonger in overleg.

Geef je op via maartje.nijkamp@icloud.com of vul het aanmeldingsformulier in, aanmelden voor lessen/workshops op de homepagina.