Uitgelicht

Leeg en stil zijn

Dat is zo fijn van op vakantie gaan, even weg uit je gewone leven. Of je nou de berg aan het beklimmen bent of dobbert in de zee op je luchtbedje, het even niks doen, de rust en de ruimte, het hier en nu, verder niks, waarom doe ik dit toch niet vaker?

In het dagelijkse leven en zeker in de Coronatijd barst het van de prikkels en er is zoveel bij te houden. De hele dag lig je aan een “informatie infuus”. Na het thuiswerk via Zoom, nog even je mailtjes checken, journaal kijken, je favoriete serie downloaden, je appjes beantwoorden en je vrienden of familie via de telefoon spreken. Het is een hele kunst om al die informatie tot je te nemen en te ordenen. We zitten boven op het nieuws en je weet precies, en zeker in deze tijd wat er wereldwijd gebeurt via Facebook, twitter, LinkedIn, wat je bezighoudt en wat je raakt kun je meteen weer met hen delen.

Je doorloopt een heel scala aan emoties die worden getriggerd door wat je ziet, hoort. En wat heb je nu eigenlijk echt gedaan als je ’s avonds alle apparatuur uitschakelt? Pure gewenning informatie opslurpen.

Je bent als mens net een akker. Je kunt niet constant de vruchten van het elektronische tijdperk plukken en informatie blijven oogsten zonder de grond, je energiebron uit te putten. Het is nodig om even braak te liggen. Een tijdje stil en leeg zijn. Zo maak je de grond vruchtbaar en ontvankelijk voor verse, gezonde voeding.

Daarmee hebben we als mens weestand tegen stil zijn, het denkende deel van ons kent dit niet goed en is bang buitenspel gezet te worden. Is het niet saai om niks te weten? Mis je dan niet van alles? Vinden ze je niet dom als je niet constant op de hoogte bent? Of asociaal als ik niet gelijk reageer op de mail, app? En dan nog de angst die er op je af komt, als je jezelf even “uitplugt” en stil wordt, dan komen er misschien wel dingen diep in jezelf aan het woord die je liever niet hoort…

Door yoga leer je de plek in jezelf te vinden, je hoofd leeg te maken en je te concentreren op je ademhaling. Door vaker naar binnen te keren kom je er steeds gemakkelijker en word je minder een speelbal van je eigen emoties.

In ieder mens, in het midden van het midden van het midden, ligt een punt van waaruit jij het leven bekijkt. Het is je basis. Het kan niet uit elkaar vallen, verwarringen hebben. Je hebt er geen vat op en het wil langzaam groeien in het omhullen van het leven. Het is je punt onder je navel. Als je aandacht geeft aan dat punt via yoga, groeit er steeds een klein laagje op dit pareltje. Het pareltje waar je ziel aan de werkelijkheid gekoppeld zit. Je basis.

In deze Coronatijd hebben we dit zo nodig om bij jezelf te blijven door de waan van de dag! De beste ideeën en de mooiste gedachten komen niet terwijl je “ingeplugd” bent in de informatiestroom. Die duiken juist op als je er even afstand van hebt genomen. Zoals kinderen die aan het spelen zijn, op vanzelf de meeste creatieve en fantasievolle ideeën komen. Die hebben ze niet opgezocht op internet, die ontstaan gewoon. En het stelt je in staat om beter te voelen wat belangrijk voor je is, welke informatie je aandacht waard is en welke niet en hoe je er werkelijk voor je omgeving kunt zijn.

Wil je yoga Nidra beleven of een andere vorm van yoga, prive bij je thuis of andere vormen? Check dan even mijn website, www.yogainnsaei.org.

“een Yogales voor kleuters en middenbouwkindjes”

Giechelend komen ze de zaal in. Moet ik mijn schoenen uittrekken juf? Ze weten niet zo goed wat deze yogales gaat brengen. Een paar kindjes weten het wel en laten mij prachtige yogaposes zien. Een meisje met dromerige ogen wappert haar armen als zwanenvleugels omhoog en kijkt trots als een pauw.. eh.. zwaan..

Ik begin altijd met een visualisatieoefening zodat ze zich bewust worden van hun lichaam, de energie zakt en je ziet gelijk wat meer rust waardoor de ademhaling lager wordt. Ik lees uit mijn favoriete boek van Toon Tellegen, het dierenrijk. Het verhaaltje gaat over een doosje waar herinneringen en fijne ervaringen opgeborgen zitten , en als je het opent, komen de herinneringen uit het doosje en worden levendig, je beleeft het als het ware opnieuw. Ik zet tijdens het lezen een houten schatkistje op de grond naast de brandende wierookstok. De kinderen kijken met grote ogen ernaar, de verbeelding wordt steeds groter…

Na de opwarmingsoefeningen waarin we het hele lichaam wakker schudden leg ik een steen op hun buik. “Kijk maar naar de steen onder je navel”, adem er maar naartoe, je ziet de steen op en neer gaan. Daarna laat ik ze een voor een bij mij komen. In mijn schatkistdoosje ligt een schitterende steen. Ik fluister en laat het geheim in het doosje zien door het doosje te openen, ze kijken verwonderd naar de steen. Daarna een korte tekenopdracht, wat zag je precies in dat doosje? Iedereen kijkt naar elkaars tekening. Maar juf, hoe kan dat nou? We hebben allemaal hetzelfde gezien, en iedereen heeft iets anders getekend? Daarna is het tijd voor de yogaoefeningen en sluiten we af met een liggende ontspanningsoefening waarbij ze luisteren naar mijn stem. Ik zie velen gapen en loom worden, de ontspanning is gekomen. Wat fijn dat we allemaal anders zijn en dus ook door een andere bril als het ware kijken. Daar kun je ze al op jonge leeftijd op attenderen. Een van de jongens komt na de les naar me toe; “coole les juf, ik dacht dat we alleen maar oefeningen gingen doen en dat je heel lenig moest zijn, maar dat is helemaal niet zo!”

Kom jij ook samen met je kind een OuderKindyogales volgen?

Yogales geeft verbinding!

Wanneer?

Op zondag 17 oktober 2021

Tijd?

van 10 tot 11 uur, 4-6 jr

van 12 tot 13 uur, 7-12 jr

Kosten?

30 euro per stel, incl thee en lekkers.

Waar?

Kleverpark Yogastudio, Santpoorterstraat 31 Haarlem

Opgeven?

Maartje.nijkamp@icloud.com/06-14683978/www.yogainnsaei.org

Meditatie voor fysieke pijn

Heb je je ooit wel eens zo naar gevoeld of zoveel fysieke pijn ervaren dat je je niet meer weet wat je met jezelf aan moest? Zo erg dat het je geest non stop bezig hield? We gaan kijken hoe we een meditatie kunnen inzetten om met pijn om te gaan en hoe je de meditatie kunt gebruiken om de pijn en ongemak te veranderen.

Als we pijn ervaren in ons leven, voelen we ons vaak alleen, alsof de hele wereld om ons heen gewoon doordraait zonder zich om ons te bekommeren, alsof we de enige persoon zijn die zich op dat moment zo voelt. Het wil niet zeggen dat we de pijn die we voelen moeten bagatelliseren, maar het zou misschien wel kunnen helpen om te beseffen dat er op dat moment zo’n 10 tallen miljoenen mensen op aarde rondlopen met een vergelijkbaar gevoel. En doordat in te zien voelen we ons minder geïsoleerd.

En natuurlijk wanneer je pijn of ongemak voelt en je maakt je daar druk om, dan is het absoluut belangrijk dat je naar een fysio of huisarts gaat.

Maar als je door de bril van meditatie kijkt, kunnen we onze benadering van pijn wel veranderen. We kunnen onze relatie tot pijn veranderen, we kunnen de weerstand loslaten zodat we minder stress in onze geest ervaren. En na verloop van tijd kun je merken dat je heel anders tegen pijn aankijkt.

Hoe ervaren we pijn, wat gebeurt er daadwerkelijk in ons brein?

Pijn bestaat uit twee delen. Je hebt de lichamelijke sensatie, het tintelende of brandende gevoel. En dan heb je de andere, de OH IK VIND DIT NIET LEUK, HOU ERMEE OP, WAAROM IK? deel.

 Ze zitten in 2 verschillende delen van ons brein. En het zijn 2 zelfstandige delen, daarom kunnen 2 mensen dezelfde fysieke pijnsensatie ervaren, maar er toch totaal verschillend op reageren.

Mindfulness, maakt ons bewust van de zintuigelijke ervaring van het moment, zonder te oordelen. Dus als je een hersenscan zou doen met 2 mensen die pijn ervaren, waarvan 1 mindfulness doet en de ander niet, zien we letterlijk 2 totaal verschillende reacties.

Bij iemand die niet mediteert, wordt het oordelende en controlerende deel van het brein actief, en wordt het zintuigelijke deel uitgeschakeld.

 Maar bij iemand die mindful leeft, wordt het zintuigelijke deel actief en wordt het oordelende deel uitgeschakeld.

Dus de scans laten zien dat het met mindfulness mogelijk is om de pijn te erkennen maar zonder het lijden dat het zo ondragelijk maakt.

Met de lichaamsscan die je altijd kan toepassen, breng je je geest en lichaam samen. Je komt langs gebieden die prettig voelen maar ook langs gebieden die onprettig voelen. Het gaat er niet om dat je dat gevoel verandert en het ongemak tegenhoudt. Maar dat je er comfortabel bij voelt.

Als je dit regelmatig oefent verlicht je niet alleen de opgebouwde spanning in je lichaam en geest, maar kun je zelfs op den duur anders tegen pijn aankijken.

Wil je een ingesproken lichaamsscan gratis ontvangen? Mail me dan even!

www.yogainnsaei.org

OUDERKIND YOGA 1 X PER 3 MAANDEN

Samen yoga beoefenen zorgt voor verbinding. Naast yogahoudingen is er ruimte voor visuele, creatieve opdrachten en mindfulness. Vanaf 7 jaar.

Data en tijden

Vanaf oktober start ik weer een nieuwe groep. Kijk even op het rooster voor meer informatie en mail mij even of er plek is.

Yogastudio Kleverpark Haarlem, zie locaties op mijn site. Santpoorterstraat 31.

Kosten

€ 30 per stel inclusief thee en lekkers.

YOGA NIDRA LESSEN EN OP AANVRAAG

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.
Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen.
Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat. 1 uur Yoga Nidra kan voelen als 4 uur slaap.

De opbouw van Yoga Nidra

Allereerst beginnen we met een korte ontspannende reeks ademhalings- en bewustzijnsoefeningen: je wordt je bewust van de ruimte waar je bent en waar je lichaam zich bevindt.
Hierna zet je je intentie voor de meditatie: De Sankalpa. Een Sankalpa is een korte positieve intentie die zich richt op een probleem dat je wilt oplossen.
Vervolgens begint de het roteren van het bewustzijn door het lichaam. Het lijkt op de bodyscan uit Mindfulness, maar is anders van aard.
De begeleidende stem gaat het lichaam van voor naar achter en van links naar rechts af. Wanneer er een lichaamsdeel genoemd wordt, dien je het je voor te stellen en/of je bewust zijn er naar toe te brengen.
Hierna begint het ademwerk.

Data en tijden

Vanaf oktober start ik weer een nieuwe groep. Kijk even op het rooster voor meer informatie en mail mij even of er plek is.

1 op 1 in gehuurde studio of bij u thuis

of groepje van minimaal 4 in gehuurde studio

Yogastudio Kleverpark Haarlem, Santpoorterstraat 31

(op mijn site, meer info over de locatie)

Kosten

€ 15,- per les (minimaal 5 afnemen)

€ 45,- per losse les van 1 op 1 in gehuurde locatie

€ 25,- per losse les van 1 op 1 bij jou thuis of mooie plek in de natuur

*uiteraard neem ik yogamatten mee


YOGA VOOR JONGEREN VAN 16-18 JAAR

Persoonlijke ontwikkeling, eigen keuzes maken en het vinden van een eigen weg. Op deze leeftijd vinden er veel veranderingen plaats in geest en lichaam. Soms vergeet je even stil te staan bij wat je nodig hebt.
Vooraf als daar behoefte aan is, is er een gesprek met jou waar je naartoe wil werken.

Dit kan bijv. zijn:

  • verhogen focus en concentratie
  • stress verminderen
  • je minder laten leiden door je emoties
  • of gewoon lenig en soepel worden

De opbouw

Allereerst beginnen we met een korte ontspannende reeks ademhalings- en bewustzijnsoefeningen: je word je bewust van de ruimte waar je bent en waar je lichaam zich bevind.
Hierna zet je je intentie voor een verhaal met een thema of gespreksonderwerp.
Vervolgens gaan we individueel aan de slag in de groep met de gerichte oefeningen, dus voor elke jongeren op maat.
Daarna is er ruimte voor creatieve opdrachten of mindfullness.
En we sluiten af met ontspanningsoefeningen.

Dag en tijd


Vanaf oktober start ik weer een nieuwe groep. Kijk even op het rooster voor meer informatie en mail mij even of er plek is.

Kosten

€ 12,50 per les (minimaal 10 afnemen)
€ 10 per les (minimaal 20 afnemen)

YOGA VOOR KINDEREN VAN 4-7 JAAR en 8-12 JAAR

Geïnspireerd door Rots en Water trainingen. Dit is een sociale competentietraining die kinderen leert met anderen samen te spelen, samen te werken en samen te leven in een wereld die met de dag verandert. Persoonlijke ontwikkeling, eigen keuzes maken en het vinden van een eigen weg.

Naast het plezier van het beoefenen van yoga kunnen we ook ergens naartoe werken, dit kan zijn:

  • verhogen focus en concentratie
  • stress verminderen
  • je minder laten leiden door je emoties

De opbouw

Allereerst beginnen we met een korte ontspannende reeks ademhaling- en bewustzijnsoefeningen: je wordt je bewust van de ruimte waar je bent en waar je lichaam zich bevindt.
Hierna zet je je intentie voor een verhaal met een thema of gespreksonderwerp.
Vervolgens gaan we individueel aan de slag in de groep met de gerichte oefeningen, dus voor elk kind op maat. Daarna is er ruimte voor creatieve opdrachten of mindfulness. En we sluiten af met ontspanningsoefeningen.

Dag en tijd

Vanaf oktober start ik weer groepen voor 8-12 jaar, 4-7 jaar op aanvraag. Kijk even op het rooster voor meer informatie en mail mij even of er plek is.

Kosten

€ 12,50 per les (minimale afname 10 lessen)
€ 10 per les (minimale afname 20 lessen)

Kafka en de pop

Ik las een prachtig verhaal, dat ik graag met jullie wil delen…

Kennen jullie Kafka de  Duitstalige schrijver? Hij schreef romans over de bureaucratie en onpersoonlijke maatschappij, zijn werk had na zijn dood een grote invloed op de Westerse literatuur.

Maar goed, nu het verhaal…

De bekende schrijver Franz Kafka heeft niet meer lang te leven, in zijn laatste jaren wandelt hij vaak samen met zijn geliefde Dora in zijn favoriete park. Op een dag komen ze een klein meisje tegen. Ze zit op een bankje hartverscheurend te huilen.

Kafka vraagt haar wat er aan de hand is en snikkend vertelt ze hem dat ze haar pop verloren is. Kafka kijkt haar even aan en zegt dan:

 “Jouw pop is op reis gegaan!”

“Hoe weet je dat?”vraagt het meisje. “Nou dat stond in haar brief.”

“Welke brief?”vraagt het meisje ongelovig.

“Ik heb hem niet bij me, maar ik kan haar brief morgen wel meenemen.”

Kafka gaat thuis gelijk aan zijn bureau zitten om de brief te schrijven. Serieus en ingespannen, alsof hij bezig is aan een nieuw boek.

De volgende dag haast Kafka zich naar het park om de brief aan het meisje te overhandigen. Samen lezen ze de brief.

Het spijt de pop echt, maar ze is het zat geworden om maar steeds dezelfde mensen te zien. Ze wil naar andere landen, nieuwe vrienden maken. Ze houdt wel van het meisje maar wil op avontuur. Maar…, zo belooft de pop in de brief, ze zal haar elke dag schrijven en vertellen over haar avonturen.

Het meisje ontvangt een lange periode de brieven van de pop en leest ze in het park.

Na een tijdje kocht Kafka een nieuwe pop om het vervolgens aan het meisje te geven.

 “Het ziet er helemaal niet uit als mijn pop,”zegt het meisje.

Kafka overhandigde haar nog een brief waarin de pop schreef:

 “Mijn reizen hebben mij veranderd. “

Het kleine meisje omhelsde de nieuwe pop en bracht haar gelukkig thuis. Vele jaren later vond het inmiddels volwassen meisje een brief in de pop. In de brief ondertekend door Kafka werd geschreven:

Alles waar je van houdt zal waarschijnlijk verloren gaan, maar uiteindelijk zal de liefde op een andere manier terugkeren.”

***

(voor meer info over mijn privélessen bij jou thuis, ga dan even naar mijn website, www.yogainnsaei.org en boek een les!)

Durf te rusten….

Heb jij dat ook?

Dat vermoeide gevoel dat langzaam over je heen komt als een te warme, kriebelige wollen deken en wat bijna dagelijks terugkomt? Ik ben chronisch moe wat zich afwisselt met hyperbuien van heel veel energie.

Hoe je het wendt of keert, Corona roept spanning en stress op. Het dagritme en de structuur is weg, daarnaast zitten we meer thuis en op elkaars lip. Daar worden we moe en prikkelbaar van.

Ik merk het ook aan mijn stem die plotseling heel hoog en onnatuurlijk klinkt als ik naar mijn kinderen (schreeuw..eh ik probeer natuurlijk te roepen..) omdat ze overal spullen laten rondslingeren. Mijn ademhaling zit veeeel te hoog.

Het op elkaar leven is niet altijd makkelijk, en ik merk dat ik meer dan anders mijn eigen ruimte nodig heb,ik wil even met rust gelaten worden, even niemand om mij heen. Geen dagelijks Corona nieuws, geïrriteerde mensen op straat, lange wachtrijen voor de winkels, handen in de desinfecteer, mensen die geen rekening houden met elkaar.

En ja daar word je ongemerkt moe van….

Je moet weer een balans vinden. Het is belangrijk om je te realiseren dat je geen controle hebt, je moet het loslaten, en dat is lastig voor ons moderne mensen. We zijn gewend de touwtjes in handen te hebben. Het is van belang om te accepteren dat er iets kan gebeuren waar je geen vat op hebt. Probeer je angst te overwinnen. Want angst is de grootste boosdoener. “De mens lijdt het meest door het lijden dat ie vreest”.

Moeheid kan je verslaan door rust te vinden, dat weten we allemaal maar wat is rust precies?

Wanneer je vraagt aan mensen om je heen wat hun rustpunten zijn tijdens de Corona, zeggen ze vaak, wandelen, boeken lezen, koken, wielrennen, daar is niets mis mee, maar ze kunnen niet beschouwd worden als rust.

RUST IS NIET ACTIEF. Rust is afzien van het actieve en de doelen en de wil om iets te bereiken.

De explosie van het aantal mensen met auto immuunziekten, allergieën en andere ontstekingsaandoeningen suggereert dat het systeem van de mens oververhit is. Wanneer we echt rusten daalt onze lichaamstemperatuur en gaan onze hersenen in delta hersengolven dat onze organen helpt regenereren.

Durf dus te rusten en volg Yoga Nidra.

De eerste keer dat ik Yoga Nidra meemaakte werd ik er verliefd op, ik kon erbij liggen..ik hoefde niet in rare ingewikkelde houdingen te zitten of heel lenig te zijn, ik kreeg toestemming om te rusten. Het is de beste methode om mensen te helpen het kalmer aan te doen, te herstellen van angst, vermoeidheid, stress. Noem het een liggende meditatie met een “kers” erop.

Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

Check mijn website maar even mocht je interesse hebben en durf vooral te rusten!

maar de Lente wist het niet…. (n.a.v. het Coronavirus)

Het was begin 2020…
De mensen hadden een lange donkere winter achter de rug,
februari was een hele onrustige maand geweest met veel stormen en veel regen
De natuur was onrustig, alsof ze de mensen iets wilde vertellen, alsof ze de mensen ergens voor wilde waarschuwen…En toen werd het maart…

Het was maart 2020…
De straten waren leeg, de meeste winkels waren gesloten, de meeste auto’s stonden langs de kant van de weg, de mensen kwamen bijna niet meer buiten en dat over de hele wereld, landen gingen op slot, de mensen konden niet geloven dat dit gebeurde, het was zo surrealistisch…Iedereen wist wat er aan de hand was

Maar de lente wist het niet
En de bloemen bleven bloeien
En de zon scheen…De eerste mooie lentedag sinds lange tijd brak aan
En de zwaluwen kwamen terug
En de lucht werd roze en blauw
Het werd later donker en ’s ochtends kwam het licht vroeg door de ramen

Het was maart 2020…
De jongeren studeerden online, vanuit huis
Kinderen speelden onvermijdelijk vooral in huis
Pubers verveelden zich, ouders wisten niet wat te doen
Mensen kwamen alleen even buiten om boodschappen te doen of om de hond uit te laten
Bijna alles was gesloten …Zelfs de kantoren, hotels, restaurants en bars
Het leger begon uitgangen en grenzen te bewaken
Mensen moesten vanuit huis gaan werken
Ondernemers kwamen in de problemen
De meeste kinderen konden niet meer naar school
Er was ineens niet genoeg ruimte voor iedereen in ziekenhuizen, operaties en onderzoeken werden uitgesteld…Iedereen wist het

Maar de lente wist het niet en het ontsproot
Ze draaide onverstoorbaar haar jaarlijkse programma af
Ze schonk ons haar mooiste bloemen en haar heerlijkste geuren
Het was maart 2020

Iedereen zat thuis in quarantaine om gezondheidsredenen of preventief
Sommige mensen mochten niet meer naar hun werk, anderen móesten
Elkaar omhelzen, kussen of een hand geven was ineens een bedreiging
Iedereen moest flinke afstand tot elkaar bewaren, dat was afschuwelijk
In de supermarkt waren allerlei schappen leeg
Allerlei leuke dingen gingen niet meer door, daar werd een streep door gezet en niemand wist wanneer dat weer kon
Mensen werden beperkt in hun vrijheid terwijl er vrede was
Over de hele wereld werden veel mensen ziek en het was besmettelijk…
Er was isolatie, ziekte en paniek….Toen werd de angst pas echt!!

En de dagen zagen er allemaal hetzelfde uit…
En de weken duurden ineens veel langer…
En iedereen hoopte dat er niet nóg meer strenge maatregelen zouden volgen…
De mensen zaten vast in een film en hoopten dagelijks op dé held…
De wereld was vertraagd terwijl het geen vakantie was, niemand had dit verwacht…Iedereen wist wat er gebeurde

Maar de lente wist het niet en de rozen bleven bloeien
De Magnolia stond in de knop
De vogeltjes begonnen aan hun nestjes

En toen…
Het plezier van koken en samen eten werd herontdekt
Iedereen gaf elkaar tips over leuke dingen die je met je kinderen kon doen
Er was weer tijd om te schrijven en te lezen, mensen lieten hun fantasie de vrije loop en verveling ontsproot in creativiteit
Sommigen leerden een nieuwe taal
Sommigen ontdekten kunst
Sommigen ontdekten dat ze niet écht leefden en vonden de weg naar zichzelf terug
Anderen stopten met onwetend onderhandelen
Iedereen had van de één op de andere dag veel meer tijd voor het gezin
Eentje sloot het kantoor en opende een herberg met slechts vier mensen
Anderen verlieten hun vastgeroeste relatie om de liefde van hun leven te vinden
Anderen boden aan om voor kwetsbare mensen boodschappen te doen of te koken
Iedereen wist ineens wat een ‘vitaal beroep’ was, deze mensen werden helden, ze werden meer gewaardeerd dan ooit
Anderen gingen op afstand muziek met elkaar maken of zingen om op deze manier samen te zijn
Mensen kregen oog voor eenzaamheid en verzonnen dingen om er iets aan te doen
Mensen herstelden van hun stressvolle leven
Mensen die elkaar niet kenden begonnen spontaan een praatje met elkaar
Sommigen maakten vliegers van papier met hun telefoonnummer erop zodat eenzame mensen ze konden bellen
De overheid ging bedrijven en zelfstandigen helpen zodat ze niet failliet zouden gaan of mensen zouden moeten ontslaan
Gepensioneerde zorgpersoneel bood zichzelf aan om te helpen in de Zorg
Uit alle hoeken kwamen vrijwilligers, iedereen wilde iets doen
Om 20:00 uur s ‘avonds gingen mensen uit allerlei landen klappen voor alle artsen, verpleegkundigen en zorgpersoneel die keihard aan het werk waren om in de zorg alles draaiende te houden

Het was het jaar waarin men het belang erkende van gezondheid en verbinding, van saamhorigheid, van sociale contacten en misschien ook van zijn roeping, dit deed iets met het collectieve bewustzijn, dit deed iets met alle mensen…
En de economie ging bijna kopje onder, maar stopte niet, het vond zichzelf opnieuw uit
Het was het jaar waarin de wereld leek te stoppen, het jaar waarin we met elkaar in de geschiedenisboeken zouden komen…Dat wisten we allemaal

En de lente wist het niet,
En de bloemen bleven bloeien, en de bomen liepen uit
En het werd steeds warmer
En er waren veel meer vogels

En toen kwam de dag van bevrijding…
De mensen keken tv en de premier vertelde iedereen dat de noodsituatie voorbij was
En dat het virus had verloren!
Dat iedereen SAMEN had gewonnen!!!
En toen ging iedereen de straat op…
Met tranen in de ogen…
Zonder maskers en handschoenen…
De buurman werd geknuffeld, alsof hij een broer was
En de wereld was mooier en liefdevoller geworden
En de mensen waren humaner geworden
En ze hadden weer waarden en normen
De harten van mensen waren weer open, en dat had positieve gevolgen
Doordat alles stil had gestaan kon de aarde weer ademen, ook zij was genezen van wat de mensen háár veel eerder hadden aangedaan

En toen kwam de zomer….
Omdat de lente het niet wist
En hij was er nog steeds
Ondanks alles
Ondanks het virus
Ondanks de angst
Ondanks de dood

Omdat de lente het niet wist,
leerde iedereen
de kracht van het leven…

Susan Blanco (De Taalrecycler)

“Geïnspireerd door mensen”